Fotografie de familie

O singură dată în viață ne botezăm bebelușul, o singură dată împlinește o lună sau un an… Unicitatea evenimentelor de familie este cea care face atât de importantă imortalizarea lor în fotografii de mare calitate și sensibilitate. Iar datoria fotografului de familie este să relateze în imagini povestea fiecărui eveniment în parte.

Dacă în cazul fotografiei de eveniment sau de produs planificarea este esențială, în cazul fotografiei de bebeluși sau de botez, ne ghidăm după zicala ”socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg”. Un copil de vârstă mică nu va respecta niciun program impus, așa că flexibilitatea este cuvântul de ordine. Și asta, de la momentul zero: sunt părinți care își doresc ședințe foto new-born, care să surprindă încă din maternitate primele momente importante din viața piticului, însă data preconizată inițial poate fi dată peste cap dacă el decide să apară mai repede pe lume. Apoi, chiar dacă optați pentru ședințe ulterioare, când micuțul are 10 zile, o lună, jumătate de an sau un an, data stabilită de noi, adulții, poate să nu se dovedească deloc pe placul personajului principal, care în ziua respectivă poate suferi de colici, de o durere de dințișor sau pur și simplu de o stare prea alertă pentru ”a sta la poză”. De aceea, atunci când mă angajez la acest tip de fotografii, am în vedere adaptarea la programul și dispoziția celui mic. În cazul botezului (care impune, prin ritual în sine, o anumită planificare), un bun fotograf va ști să se adapteze la programul copilului și la starea sa de spirit.

În categoria fotografie de familie intră și ședințele foto mai puțin formale – cele de cuplu (până la urmă, putem surprinde frumusețea unei relații și în alte ipostaze decât cea de nuntă) sau de maternitate – fotografia de sarcină, realizată de obicei cu scurt timp înainte de ziua nașterii sau în diverse stadii, de-a lungul celor nouă luni.
În ceea ce mă privește, chiar dacă pe alocuri imaginile realizate în studio au avantajele lor, personal, când vine vorba de surprinderea momentelor de familie, înclin spre prefer fotografia de atmosferă, concepută în mediul său.